120 millió dollárt fizet az SAP az Oracle-nek, hogy ne legyen büntetőper

Milkovits Gábor, 2010. november 5. 09:01

Az SAP 120 millió dollárt fizet az Oracle-nek azért, hogy utóbbi elálljon a büntetőfeljelentéstől a céggel szemben felmerült szoftverlopási ügyben.

Az SAP a pénz kifizetése mellett elismerte, hogy illetéktelenül töltött le több millió fájlt az Oracle ügyfélszolgálati weboldaláról. A bizalmas információhoz a német székhelyű társaság a TomorrowNow nevű cég felvásárlása után jutott hozzá, ez utóbbinak ugyanis egy az Oracle-el korábban kötött szerződés révén hozzáférése volt azokhoz. Az SAP most be is zárta az azóta leányvállalatává lett TomorrowNow-t.

A megállapodás korántsem jelenti azt, hogy a két szoftvercég közötti pereskedésnek vége lenne. Az SAP-nek viszont igen fontos, hogy a 120 millió dollár és a TomorrowNow bezárása fejében nem lesz büntetőeljárás a dologból, akkor ugyanis a sima kártérítésnél komolyabb pénzbüntetéssel, valamint egyéb következményekkel is szembe kellene szembenéznie. Így viszont csak polgári peres eljárásban követel tőle kártérítést az Oracle. A 120 millió dollár elsőre kicsit soknak tűnhet, azonban így az esetleges büntetésen kívül azokat az ügyvédi költségeket is megspórolta a cég, amik Amerikában könnyen elérhetik a milliós nagyságrendet.