Késik a Nexus 2, a Google szerint meg nem is lesz

Milkovits Gábor, 2010. november 6. 14:07

A TechCrunch internetes híroldal szerint hardverprobléma miatt mégsem debütál november 8-án a Samsung legújabb Android okostelefonja, amely a Nexus One-hoz hasonlóan állítólag a Google márkanevét viseli majd.

A korábbi sajtóértesülések szerint a gyökeresen megújuló Android operációs rendszer kiadásával együtt ismét lesz Google márkajelzésű, zászlóshajó Android-mobil, amelyet ezúttal a HTC helyett a Samsung fog gyártani. A Google ezzel szemben eddig tagadta azt, hogy a Nexus One-nak utódai lennének a jövőben, ami persze még nem zárja ki az előbbi hír valódiságát. A Nexus One-nal ugyanis a Google azt kívánta elérni, hogy legyen egy mobiltelefon, amelyen mindig a legfrissebb Android-verzió fut, és egyúttal amolyan etalonként szolgál a szoftverfejlesztők, a készülékgyártók, a mobilszolgáltatók és persze a vásárlók felé.

Csakhogy a Nexus One a rossz marketing, illetve a magas ára miatt nem fogyott kellő mennyiségben, miközben a nyílt forráskódú Androidot tetszés szerint személyre szabhatják a készülékgyártók és a szolgáltatók. Ami persze egyfelől jó a Google-nak is, azonban mégiscsak megnehezíti a platform frissítését. Nem véletlen, hogy a májusban kiadott Android 2.2 még most is csak a készülékek 36 százalékára van telepítve. Ez pedig senkinek sem jó, hiszen a rivális Apple például általában néhány héten belül minden iPhone-ra eljuttatja a legfrissebb iOS-t. Lehetséges, hogy valóban nem lesz Google „Nexus 2”, de az is könnyen elképzelhető, hogy a cég mégiscsak megállapodik valamelyik gyártóval - lehet, hogy éppen a Samsunggal -, hogy csúcsmodelljén a Google saját Androidja fusson.