A Dellnél ejtették a Blackberryket

Milkovits Gábor, 2010. november 7. 10:53

A világ harmadik számú számítógépgyártója úgy döntött, hogy saját gyártmányú okostelefonokra cseréli az alkalmazottai által használt mintegy 25 ezer Blackberryt.

A lépés minden szempontból természetes, hiszen mi mást tenne egy olyan cég, amely maga is gyárt okostelefonokat. A Dell emellett a PC-ágazat révén ismert üzleti partnereit is megpróbálja arra ösztönözni, hogy szintén az ő mobilkészülékeit használja. A váltás egyébként a Microsoft számára is siker, mivel a cég munkatársai ezentúl a Dell Venue Pro-t fogják használni, amelyen az új Windows Phone 7 operációs rendszer fut. Az amerikai PC-gyártónak emellett Android-os okostelefonjai is vannak, például a tavaly elsőként piacra dobott Aero, valamint egy 5 colos kompakt tablet-et is forgalmaz Streak néven. A gyártó olyan stratégiát szeretne követni, hogy az üzleti okostelefonokon keresztül rávegye a cégeket arra, hogy egyéb termékeit és szolgáltatásait is igénybe vegyék.

Annak ellenére, hogy a Dell döntésében nincs semmi meglepő, az azért tény, hogy a Blackberry hegemóniája olvadni látszik az amerikai céges telefonos piacon. A számadatok alapján a RIM készülékeinek részesedése egy év alatt 4 százalékot fogyott, ez pedig tanulság lehet más szereplők számára is arra vonatkozóan, hogy mennyire gyorsan változik a mobilpiac.