Érkezik az első színes e-papíros olvasó

Kiss Ádám Zoltán, 2010. november 9. 16:16

Az eddigi olvasóeszközök vagy fekete-fehérek voltak hosszú üzemidővel és kitűnő képpel, vagy színesek, de LCD-k, ezen a felálláson változtat a Hanvon.

Az e-papír kitűnő tulajdonságokkal bír, például nem fogyaszt áramot, ha csak megtekintjük a szöveget, csupán az oldalak váltásakor, illetve rendkívül jól olvasható akár napfényben is. AZ LCD-k sokat fogyasztanak, drasztikusan csökkentik az üzemidőt, és erős fényben rosszul olvashatók. SA két technológia közül mégis ez utóbbit választotta sok nagy gyártó, még olyanok is, akik az e-papírral érék el első sikereiket, mint a Nook. Az új modellek, nem is beszélve az Apple iPadjéről visszatérnek az LCD-hez annak hátrányai ellenére, mégpedig a színes felhasználói élmény kedvéért.

A kínai Hanvon azonban előállt a megújult, immáron színes e-papírral. A termék egy különleges, a színekről gondoskodó bevonattal bír, és bár kezdetben elmarad majd a kiforrott LCD technológia mögött, szép jövő áll előtte. A lassú reakcióidő miatt például csak egyszerűbb animációk megjelenítésére lesz képes, a filmnézésre még nem alkalmas. A 3G és Wi-Fi felszereltséggel jövő márciusban érkező úttörő gép azonban nem lesz olcsó, 9, 68 colos átmérőjével 440 dollár körüli összegbe, éppen egy 16 GB-os iPad árába kerül majd.