Cserélhető objektíves Canon projektor

Kiss Ádám Zoltán, 2010. november 9. 18:51

A Canon bejelentette nagy teljesítményű XEED projektor családjának új csúcsmodelljét. A WUX4000 a Canon első XEED projektora, amely cserélhető objektívvel és motoros lencseeltolási funkcióval rendelkezik.

Az új projektor rácsmentes képminőséget biztosít a 1920x1200 képpontos natív WUXGA felbontásban. Az LCOS képeknek, és a rendkívül nagy felbontásnak köszönhetően a képek apróbb részletei sem vesznek el, a kisméretű szövegek, illetve a finom vonalak is jól láthatók. Az új modell a paneltechnológia segítségével kivételesen egyenletesen színes és szürkeárnyalatos képek megjelenítésére képes, így számos egy chippel rendelkező DLP modellt túlszárnyal.

A 4000 lumenes fényerővel, és a 1000:1 kontrasztaránnyal rendelkező XEED WUX4000 kiváló minőségben jeleníti meg a fotókat. A WUX4000 natív WUXGA felbontása 16:10 képaránnyal rendelkezik, így perifériaeszköze lehet napjaink PC és Macintosh számítógépeinek egyaránt. A WUX4000 projektorhoz három választható objektív tartozik: normál zoomobjektív (RS-IL01ST), tele-zoom objektív (RS-IL02LZ) és fix gyújtótávolságú – a hátulról történő vetítésekhez különösen alkalmas – nagy-látószögű objektív (RS-IL03WF). Fontos tényező – különösen a felszerelés során – a projektor motoros vízszintes és függőleges lencseeltolási funkciója, amely lehetővé teszi a kivetített kép áthelyezését anélkül, hogy a trapézkorrekció használata miatt romlana a kép minősége. Így a projektor helye szabadon megválasztható a telepítés során, és nem kell pontosan a vetítővászon közepéhez igazítani a lencsék tengelyét. A projektor függőlegesen is telepíthető, lehetővé téve a közvetlen vetítést akár a padlóra vagy a mennyezetre.

A hűtés hatékonysága a belső kialakítás optimalizálásának, és az izzó, valamint az LCOS panelek egymástól elkülönülő léghűtésének köszönhetően jelentősen javult. A csendes üzemmód mindössze 36 dBA zajszintű működést biztosít, és az izzó élettartamát 3000 óráról akár a 4000 órás maximális élettartamig képes meghosszabbítani. Az új modell a szabványos PJLink protokollt támogatja, ezáltal vegyes környezetekbe is egyszerűen integrálható, valamint a már meglévő rendszerekből is könnyen frissíthető. Emellett vezérlés és felügyelet céljából közvetlenül csatlakoztatható a hálózatokhoz. Tartozékként egy távirányító is jár a projektorhoz, amely a négy különböző infravörös csatorna bármelyikének használatára beprogramozható. Ez lehetővé teszi több WUX4000 projektor egymástól független vezérlését egyazon helyiségben. A távirányító beállítható úgy is, hogy egyszerre használja mind a négy infravörös csatornát.