Rendkívüli fizetésemelés a Google-nál

MTI Sajtóadatbank, 2010. november 11. 10:11

Rendkívüli, 10 százalékos fizetésemelést és ezer dollár extra karácsonyi pénzt kap a Google Inc. valamennyi munkatársa.

Szerdai sajtójelentések szerint erről Eric Schmidt, az amerikai informatikai óriáscég vezetője tájékoztatta a dolgozókat. A kiszivárgott e-mail alapján a vezérigazgató egy belső felmérésre hivatkozott, amely szerint a munkatársaknak fontosabb a fizetés, mint a fizetésen kívüli juttatások.

Becslések szerint a 23 ezer dolgozónak jövő januártól járó rendkívüli emelés 1 milliárd dolláros teher a Google-nak, az intézkedés pedig valószínűleg a munkaerő megtartását célozza.

Az utóbbi időben több vezető munkatárs elhagyta a céget, Lars Rasmussen, a Google Maps térképszolgáltatás egyik fejlesztője például átment a Facebookhoz.

Az e-mailben Schmidt megjegyezte: "szerintem nálunk dolgoznak a világ legjobb munkavállalói". A vezérigazgatói körlevélről szóló hírekre a cég rövid közleményben reagált, amelyben hangsúlyozta, hogy "a versenyképes fizetés fontos a vállalkozás jövőjének
szempontjából".

Az amerikai technológiai vállalatoknál egyébként bevett gyakorlat, hogy részvényekkel vagy eredményfüggő prémiummal egészítik ki a munkatársak fizetését, a Google részvényének drágulásával így számos alkalmazottból lett már milliomos. A cég sok egyéb szolgáltatást is nyújt a dolgozóknak, ingyen fodrásztól konditerem-bérletig, aminek révén a Google számos felmérés szerint az egyik legvonzóbb munkaadó a világon, a különleges juttatásokat azonban némileg visszafogták az utóbbi időben.

Szerdai hírek szerint a Google mellett egy másik óriáscég, a Siemens is rendkívüli jutalmat oszt. A német konszern közel 400 ezer dolgozója együtt összesen 310 millió eurót kap, és Németországban már februártól emelik a béreket, 2,7 százalékkal, az eredetileg tervezett áprilisi időpont helyett. A Siemens ezzel azt honorálja, hogy a dolgozók helytálltak a válságban is.