Már használható a magyar eBay

Kiss Ádám Zoltán, 2010. november 12. 06:46

A világ legsikeresebb online aukciós oldala már nem csak tesztverzióban, hanem közel végleges formában elérhető magyar viszonyokra átültetve, forintosított árakkal.

Az eBay az eredeti amerikai változat után sorra kezdte megjelentetni a nemzeti verziókat, melyek szinte kivétel nélkül sikeresnek bizonyultak. Ezt a sort folytatja most kis hazánkkal a nemzetközi óriásvállalat, és a korábban még használhatatlan, ám már megtekinthető eBay.hu most már éles üzem közben is használható. A lényeg természetesen elsősorban a magyar nyelvű kezelőfelület, és az árak helyi fizetőeszközben, vagyis értelemszerűen forintban történő feltüntetése. Előbbi az angol nyelvvel nehezebben megbirkózó felhasználók számára lehet vonzó, utóbbi pedig a jobb eligazodást segíti a különféle nemzetközi valuták sokasága között. Azonban ennél többről is van szó az eBay.hu megindításakor. A cég a helyi viszonyoknak, vásárlási szokásoknak megfelelően próbálja kialakítani ajánlatait, a külföldi termékek leírását ugyan nem magyarítják automatikusan, ám mindenütt szerepel a „Fordítási segítség kérése a Google Fordítótól” gomb.

Az eBay számára nem csak maga az aukciós díj, hanem a fizetés módja is igen lényeges. A PayPal rengeteg pénzt hoz, így hazánkban is ezt a helyi szinten egyelőre még nem igazán meghonosodott fizetési rendszert erőltetik. A jövő nagy kérdése, hogy beválik-e, az eddigi tapasztalatok vegyesek, Nagy Britanniában elsöprő siker a rendszer, míg Németországban gyakorlatilag megbukott. Tény, hogy az eladóktól a PayPal megkéri segítségének árát, és az aukciós díj, valamint a fizetési rendszer együttes költsége akár 15 százalék körüli veszteséget is okozhat az eladó számára. Míg a rendszer előnyeire magyarul hívják fel a vásárlók figyelmét, miszerint „A  PayPal megvédi Önt a nem engedélyezett kifizetésekkel szemben. A PayPal nem számít fel díjat az azonos pénznemben bonyolított tranzakciók esetén.”, maga a fizetési rendszer egyelőre még nem tanult meg magyarul, ami rövidtávon némi zavart okozhat.

További információk a PayPal rendszerről itt találhatók.