Gondok lehetnek az új internetes címrendszerrel

Kiss Ádám Zoltán, 2010. november 12. 08:08

A most alkalmazott címzési rendszer a közeljövőben betelik, az átállás elkerülhetetlen, ám a web egyik alapítója, Vint Cerf szerint instabillá fog válni a rendszer.

Vint Cerf úttörő szerepet vállalat az internet mai struktúrájának kialakításában. A szakember a közelgő átállással kapcsolatban fogalmazta meg aggodalmait. A ma használt negyedik generációs címzési rendszer, vagyis az IPv4 összesen 4,3 milliárd cím kezelésére alkalmas. Ez a mennyiség a mai mutatókat tekintve legkésőbb 2012 januárjában egyszerűen elfogy. Az átállást eddig az időpontig meg kell valósítani, vagy az egész webes világ egy 2012 januárjában készült fényképhez hasonlít majd, lemerevedik az akkori állapotok szerint a fejlődési lehetőségek lezárultával. Az átállás nem az IPv5, hanem az IPv6 rendszerre történik majd meg, ami jóval nagyobb mennyiségű címet tesz majd lehetővé, és újra megnyitja a kapukat a fejlődés előtt. A gond nem is ezzel a rendszerrel lesz Cerf szerint, hanem az átállás folyamatával. Az IPv6 már most is használatban van, ám az internet mindössze 1 százalékát érinti. Cerf rövidlátással vádolja a politikusokat és IT döntéshozókat, amiért veszélyesen sokáig kivárnak és nem kezdik meg korábban az átállást.

Ha megvárják a már szorító időpontot, akkor igen valószínű, hogy, ha időszakosan is, de megrendül az egész szisztéma lapja, aminek következtében szolgáltatások, weboldalak válnak megbízhatatlanná, vagy hosszabb ideig elérhetetlenné. Ez néhány évvel ezelőtt még csak kellemetlenséget okozott volna, mára azonban az egész világgazdaság alapjait remegtethetik meg, és befolyásolhatják az adott év termelését, GDP növekedését is. Cerf szerint az átállást elsősorban azzal lehetne felgyorsítani, illetve előrehozni, ha az internetszolgáltatók többsége megkezdené az IPv6 felvételét kínálatába, illetve felső akarat is tükröződne a folyamat beindítására, különben súlyos következményekkel nézhetünk szembe.