USB 3.0 vs 2.0

Kiss Ádám Zoltán, 2010. november 14. 08:04

Két gyártó két terméke áll szemben egymással. A Verbatim külső tárolói az USB 3.0 révén sebességelőnyre tettek szert a Hitachi XL kedvezőbb árú modelljeivel való összehasonlításban. Megéri a sebesség vagy inkább a kedvezőbb ár?

A Verbatim újdonsága a lassú USB 2.0-án küszködőknek nyújt felüdülést. Az akár tízszer nagyobb adatátviteli sebességet is kínáló USB 3.0-ás port szerencsére kompatibilis elődjével. Így az eszköz megvásárlása nem jelenti azt, hogy kitiltjuk magunkat a PC-s világ 98 százalékáról, ahol még csak 2.0-nál járnak. Ha nincs a gépünkben ilyen gyorsabb port, akkor egy kiegészítő kártyával egyszerre kettővel is bővülhetünk, mindent érdemes megtennünk a gyorsabb kapcsolat érdekében. A Verbatim 1 és 2 TB kapacitású tárolói mellé csomagolva a Nero BackItUp and Burn Essentials szoftverét is megtaláljuk, amely segít a laptop vagy az asztali gép fontos fájljairól és mappáiról biztonsági másolatot készíteni. A hatalmas adattömeg csak úgy átsuhan a külső merevlemezre, akár kézzel, akár automatikusan indítjuk a másolatkészítést. A Verbatim Green Button nevű energiatakarékossági szoftverével aludni küldhetjük a merevlemezünket, ezáltal energiát spórolva és a merevlemezt is kímélve egyben. A készenléti üzemmód a használat befejezését követő 10 és 120 perc között 10 perces lépésekben állítható be. A Verbatim két éves korlátozott garanciát nyújt a termékéhez.

A Hitachinál az XL a robosztus tárolókapacitásra utal, az 1 és 2 TB tiszteletet parancsol, bár tudok olyat, akinek ez is kevéske. A Hitachi kedvezőbb árú a Verbatim fenti két modelljénél, az árkülönbözet az USB 2.0 miatt (is) van. A tetszetős külső - az ár mellett - szintén a Hitachi mellett szól, a finom textil hatású borítás és a gömbölyded formavilág egyedivé teszi a meghajtót. A Hitachi a biztonsági másolatok készítéséhez saját szoftverét, a Hitachi Local Backup-ot adja a termékéhez, de ha ez nem áll kézre, akkor bármi mást, mondjuk ez előbbi Nero-t is használhatjuk. Szerencsére a garancia időtartama hasonló a Verbatim-hez, szintén két év, így a döntésünket csak egyetlen tényező kell, hogy befolyásolja: megfizetjük-e a gyorsaságért kért felárat.