Az Intel a tervezettnél 14 százalékkal több osztalékot fizet

MTI Sajtóadatbank, 2010. november 15. 12:28

Az amerikai Intel Corp. a tervezettnél 14 százalékkal nagyobb osztalékot fizet részvényei után a harmadik negyedévben - közölte a vállalat pénteken kiadott közleményében. A társaság elnök-vezérigazgatója a tájékoztatóban kijelentette, a vállalat történetének legsikeresebb éve lehet az idei.

A harmadik negyedévben részvényenként a korábban bejelentettnél 2,25 centtel több, 18 cent osztalékot fizethet a kaliforniai óriás, ami 128 millió dollár többletköltséget jelent a vállalatnak. Az idei évben eddig 2,6 milliárd dollárt fizetett ki osztalékként az Intel.

A társaság hamarosan véglegesítheti a számítógép-biztonsági vállalat, a McAfee Inc. 7,68 milliárd dollár értékű felvásárlását is. Az Intel készpénztartalékainak és rövid távú befektetéseinek értéke jelenleg eléri a 15 milliárd dollárt.

A mikroprocesszor-gyártásban világelső amerikai társaság október közepén megjelent gyorsjelentése szerint a  vállalat harmadik negyedévi bevétele 11,1 milliárd dollár volt az egy évvel korábbi 9,4 milliárd után. Ugyanebben az időszakban az adózott nyereség 59 százalékkal 2,96 milliárd dollárra, részvényenként 52 centre nőtt a tavalyi 1,86 milliárdról, részvényenként 33 centről.