Közel 50 százalékkal csökkent a spam augusztus óta

Milkovits Gábor, 2010. november 16. 07:01

A Symantec adatai szerint augusztus óta 47 százalékkal csökkent a spam e-mailek mennyisége a világhálón, miután a hatóságok több botnet-hálózatot is felszámoltak.

A Kaspersky hasonló csökkenésről számolt be: szerintük a korábbi jóval 90 százalék feletti arány helyett már „csak” az emailek 81,1 százaléka levélszemét. A LastLine biztonsági cég által irányított akcióban például nemrég 20 olyan szervert sikerült kiiktatni, amelyek a Pushdo vagy Cutwail nevű botnet-et irányították. A botnet egy olyan „zombi-számítógépekből” álló hálózat, amelyben a vírussal fertőzött gépeket hackerek levélszemét továbbítására használják föl. A Pushdo vagy Cutwail hálózat 2007 óta üzemel. Októberben a holland hatóságoknak sikerült felszámolniuk a Bredolab zombi-hálózatot, úgy, hogy a bűnözők elfogása mellett 143 szervert kapcsoltak le. A Bredolab egy időben 30 millió fertőzött számítógépet használt, amelyek naponta akár 3,6 milliárd spam emailt továbbítottak. A rendőri erők emellett komoly csapást mértek a veszélyes Zeus botnet-re is, amelynek során mintegy 100 embert tartóztattak le világszerte és szintén több szerverüket ártalmatlanná tették.

A jó hírek ellenére Darya Gudkova, a Kaspersky Labs szakértője arra hívja fel a figyelmet, hogy a spam egyre veszélyesebb jelenség. Egyre gyakrabban társulnak ugyanis a kéretlen, hamis reklámok mellé olyan mellékletek és linkek, amelyek vírussal fertőzött oldalakra irányítják a felhasználót, illetve bizalmas adatokat szereznek meg a számítógépekről.