Napelemes tabletet tesztelnek Indiában

Milkovits Gábor, 2010. november 16. 16:19

Egy nemzetközi fejlesztőcsapat olyan tablet PC-t tesztel Indiában, amelynek egyáltalán nincs szüksége külső áramforrásra, akkumulátora ugyanis teljes mértékben feltölthető napelemekről.

A forradalmi táblagépet a texasi houstoni Rice Egyetem, illetve a szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem kutatói fejlesztették ki. A hardver olyan újfajta svájci csipekre épül, amelyeknek nagyon kevés energiára van szükségük, ezáltal pedig beérik viszonylag alacsony teljesítményű akkumulátorral is. Az I-Slate-nek elnevezett tablet akkuja így száz százalékban feltölthető a zsebszámológépekről is ismert napelemekről. A készülék amellett, hogy környezetbarát, igencsak hasznos lehet olyan országokban, ahol az elektromos áram nem tartozik a mindennapi kényelemhez. Nem véletlen, hogy a tablet-et az ötletgazdák indiai iskolás gyerekek között tesztelik, akiknek jó része életében nem használt még számítógépet.

Az ENSZ által támogatott OLPC projekthez hasonlóan az új napelemes táblagép is elsősorban a fejlődő országok gyermekeinek életminőségén és felemelkedési lehetőségein javíthatna jelentősen. Ha a készülék elég olcsó lesz, úgy a nemzetközi szervezetek és a helyi kormányok támogatásával milliókhoz juthatna el, és nagy előnye lenne, hogy az iskolán kívül az elektromos áramot nélkülöző otthonokban is lehetne használni.