Mobil hitelkártya az új Android szoftverrel

Milkovits Gábor, 2010. november 17. 06:45

Az új Android operációs rendszerrel elektronikus fizetésre is használhatják majd arra alkalmas mobiljukat a felhasználók.

Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója egy prototípus mobiltelefont mutatott be a sajtótájékoztatón, amelyen az új „Gingerbread” Android operációs rendszer futott, valamint egy úgynevezett „Near Field Communications” (NFC) csippel volt felszerelve. Az NFC lapka és a kapcsolódó leolvasó-berendezések segítségével a jövőben bármikor lehet majd úgy fizetni a mobiltelefonnal, mint egy hagyományos bankkártyával. A technológia évek óta létezik, és például Japánban vagy Dél-Koreában több mobilszolgáltató is kísérletezett már vele. A széleskörű elterjedésnek azonban gátat vetett az, hogy ma még a mobilok viszonylag szűk köre alkalmas csak erre a szolgáltatásra, miközben a kapcsolódó infrastruktúra kiépítése rövid távon több szereplőtől is komoly beruházást igényel.

Schmidt szerint az igen hamar a világ második legnépszerűbb mobiltelefonos platformjává előlépett Android segíthet abban, hogy végre világszerte meginduljanak a mobilos elektronikus fizetéssel kapcsolatos fejlesztések. Hozzátette, hogy nem kívánnak saját elektronikus fizetési rendszerrel előállni, inkább a nagy bankkártya-cégekkel szeretnének előnyös megállapodásokat kötni.