Az AMD is támogatja a MeeGo mobilszoftvert

Milkovits Gábor, 2010. november 17. 08:36

Az AMD bejelentette, hogy a jövőben egyes processzorai együttműködnek majd a rivális Intel és a Nokia által fejlesztett, Linux-alapú, nyílt forráskódú mobiltelefonos szoftverplatformmal.

A bejelentés kissé meglepő, tekintve az Intel és az AMD régóta zajló rivalizálását, ugyanakkor azt is jelenti, hogy több piaci szereplő is lát fantáziát a Nokia jövendő okostelefonjaiban. Az AMD hivatalos közleményében azt is kifejti, hogy a jövőben komoly szerepet szán az új mobiltelefonos operációs rendszernek, illetve az azt futtató készülékeknek saját integrált Fusion „APU” (CPU+GPU egyben) lapkái elterjesztésében. A cég egyúttal ki szeretné venni a részét a MeeGo konkrét fejlesztéséből is, amire a nyílt forráskód miatt lehetősége is van, akár örül neki az Intel, akár nem.

A Nokia éppen a napokban mutatta be a kísérleti MeeGo 1.1 rendszert, egy szintén prototípus készüléken, amelyet az Intel Moorestown CPU-ja hajt. A demonstratív videó itt nézhető meg. A MeeGo platform a korábban a Nokia által fejlesztett Maemo Linux, illetve az Intel hasonlóan Linux-alapú Moblin operációs rendszerének összeházasításából született. A két cég igen sokat vár az új szoftvertől: a Nokia azt, hogy végre sikeres felső kategóriás készülékeket tudjon prezentálni, az Intel pedig azt, hogy az ARM csipek által uralt okostelefonos piacra betörhessen saját processzoraival.