Az Infineon félvezetőgyártó növelte profitját

MTI Sajtóadatbank, 2010. november 17. 11:14

Európa második számú félvezetőgyártója, a német Infineon kedden 390 millió eurós adózott eredményt jelentett a harmadik negyedévről, egyben üzleti éve utolsó negyedéről. Az előző negyedévben 126 millió, egy évvel korábban 11 millió euró volt a profitja.

A bevétel 942 millió euró volt, 55 százalékkal több az egy évvel korábbi 609 milliónál.

A kedden megjelent beszámolóban a mostani negyedévre kissé lassuló üzletmenetet jósolt a társaság vezetősége ahhoz képest, milyen "kimagasló" volt a legutóbbi negyedév. Az egész üzleti évre 10 százalékos további bevétel növekedésre számítanak, feltéve, hogy az euró nem lesz drágább 1,40 dollárnál.

Az elmúlt üzleti év adózott eredménye 659 millió euró lett az előző évi 626 milliós veszteség helyett. Már az előző évi hiány is nagy javulás volt a még egy évvel korábbi, 3,747 milliárdos veszteség után, amit a gazdasági világválság okozott. A tavalyi végeredményt azonban már nem terhelte a memóriatermékek részlege, amelyet Qimonda néven 2006-ban kiszerveztek, majd eladtak a New York-i értéktőzsdén. Most augusztusban újabb egységet adtak el, ezúttal az amerikai Intel vette meg a vezeték nélküli megoldások részlegéből a mobilportfóliót.

A most szeptemberrel zárult pénzügyi évben a forgalom 51 százalékkal 3,295 milliárd euróra ugrott 2,184 milliárdról a világgazdaság javulásának, azon belül is elsősorban az ázsiai fellendülésnek köszönhetően. Ez meghaladta a 40 százalékos vállalati előrejelzést, és szintén nagy előrelépés az után, hogy az előző pénzügyi évben 22 százalékkal apadt a cég bevétele.