Mostantól bárki lehet hollywood-i filmkészítő

MTI Sajtóadatbank, 2010. november 18. 08:51

Az Amazon.com "megnyitotta" saját online filmstúdióját, amelyre bárki feltöltheti produkcióját és forgatókönyvét; az anyagokból havonta választják ki és jutalmazzák a legjobbakat, amelyekből végül valódi hollywoodi film is születhet.

Az Amazon Stúdió célja - az anyagi megfontolásokon túl -, hogy utat nyisson az új tehetségeknek, és a potenciális filmeket az internetes közönség előtt tesztelje.

 A virtuális stúdióba érkező filmekből és forgatókönyvekből a közönség visszajelzése alapján januártól kezdve havonta választják ki a legjobbat, amely garantált pénzjutalomban részesül. Ez a forgatókönyvek esetében 20 ezer dollár (4 millió forint), a filmek esetében százezer dollár (20 millió forint).

 A következő év végén egy forgatókönyvet, illetve egy filmet – a 2011. december 31-ig benyújtott alkotások közül - az év abszolút győztesének választanak. Az év szkriptje százezer dollár (20 millió forint), az év filmje egymillió dolláros (200 millió forintos) jutalmat kap.

 Az Amazon Stúdió egyúttal arra bátorítja a jelentkezőket, hogy a közönségvisszhang, illetve újabb ötleteik nyomán az alkotók maguk is fejlesszék tovább a már benyújtott produkcióikat, és az újabb fázisokat is töltsék fel a honlapra.

 Az Amazon.com a Warner Bros stúdióval kötött megállapodás alapján a hollywoodi stúdiónak elsőbbséget biztosít annak a filmnek a leforgatására, amit az Amazon Stúdió erre alkalmasnak tart. Ám ha a Warnert nem érdekli a produkció, az Amazonnak jogában áll más stúdióra bízni a gyártást. A beküldött munkákra az Amazon Stúdiónak 18 hónapos opciója van, de ha az alkotó igényi, ez az időszak meghosszabbítható.

 A megvalósult film után az eredeti alkotó vagy forgatókönyvíró 200 ezer dolláros (40 millió forintos) szerzői díjat kap. Amennyiben a produkció hatvanmillió dollárnál nagyobb bevételt hoz Észak-Amerikában, további 400 ezer dolláros bónusz jár a filmesnek, illetve a szerzőnek.

 "Mindenki az új Irving Thalbergre vadászik. De mi van, ha az új Irving Thalberg nem más, mint hatmillió mozirajongó?" - tette fel a kérdést Roy Price, az Amazon Stúdió igazgatója, utalva az amerikai film kezdeteinek legendás producerére, aki csalhatatlan ösztönnel választotta ki a jó forgatókönyveket, színészeket és stábot nagy sikerű produkciókra.

 Az Amazon Stúdióban egy szakértői testület értékeli a beérkezett munkák piacképességét. A testület egyik tagja, Jack Epps jr. (a Top Gun forgatókönyvírója) szerint a visszajelzés alapvető fontosságú az alkotók számára ahhoz, hogy tovább tudjanak lépni. Mint mondta, az Amazon Stúdió valóban kitárta az ajtót Hollywood felé, mivel bárki lehetőséget kap arra, hogy filmje vagy forgatókönyve komoly produkcióként kerüljön megmérettetésre.