Használhatatlanná teszik a memóriakártyákat az új Windows 7 mobilok

Milkovits Gábor, 2010. november 19. 08:30

Úgy tűnik, hogy a Microsoft Windows Phone 7 mobiltelefonok nemigen barátai a külső hardvereszközöknek, legalábbis ezt látszik alátámasztani, hogy a készülékekbe helyezett microSD kártyákat nem lehet többé másutt használni.

A hiba állítólag nem szándékos, de mindenesetre elég kellemetlen, hiszen például egy mp3-lejátszóként, vagy éppen Office dokumentumok sűrű kezelésére használt mobilon praktikus lehet, ha az ember a hosszadalmas adatmásolás helyett időnként egyszerűen kicseréli a memóriakártyát. A Windows mobilokon viszont valamiért csak az összekötő kábel segítségével lehet adatokat átvinni a telefonok és a PC között, ami általában jóval lassúbb, mint ha közvetlen bemenettel, vagy egy USB kártyaolvasóval tennénk ugyanezt. Ezen kívül nem használhatjuk ugyanazt a memóriakártyát semmilyen más eszközön, ráadásul a behelyezés után szinte soha többé, mivel a mobilok által végrehajtott változtatások azt sem engedik, hogy újraformázzuk az adattárolót.

A Samsung egyébként külön figyelmeztet erre, a Microsoft azonban egyelőre nemigen foglalkozik nyilvánosan a kérdéssel. Egyes vélemények szerint a hiba nem szándékos, csupán arról van szó, hogy a Windows Phone 7 fejlesztői eredetileg nem számoltak memóriakártya-támogatással, a készülékgyártók egy része azonban saját szakállára mégis tett ilyet néhány telefonra. Hogy aztán most a Microsoft kijavítja-e a problémát, vagy inkább az Apple-hez hasonlóan mellőzteti a jövőben a microSD csatlakozót, az egyelőre nem világos.