Húsz német nagyvárosban működik már a Google utcanézegető

MTI Sajtóadatbank, 2010. november 19. 17:49

Húsz német nagyváros látható a Google utcanézegetőben (Street View). A nagyfelbontású panorámaképeket - a németek érzékenysége miatt - csak fokozatosan tették fel az internetre, csütörtöktől viszont Berlin, Hamburg és München mellett további 17 város is bejárható.

Az első utcanézetek november elején kerültek fel a maps.google.com oldalra, amely elsősorban a személyiségi jogi bizonytalanságok, illetve adtakezelési hiányosságok miatt okozott aggodalmakat.

 Az amerikai informatikai vállalat ígéreteihez híven húsz német nagyvárost tett elérhetővé a nagyfelbontású panorámaképekkel kiegészített utcanézegetőjén. A városok feltérképezése már jóval korábban befejeződött (például Berlin egyes területeit 2008 nyarán fényképezték), azonban a személyiségi jogi kérdésekre gondosan ügyelő német szövetségi kormány addig nem engedte a szolgáltatás elindítását, amíg a polgárok kifogásaira nem találtak megnyugtató megoldást.

 A németek szimpátiáját a Google azzal próbálta megnyerni, hogy nemcsak az arcokat és a rendszámtáblákat, hanem a házakat, kerteket is töröltetni engedte a műholdas térképéhez kapcsolódó utcanézetekből. Több mint 245 ezer német háztartás élt ezzel a lehetőséggel, így a Street View német változatában nemcsak a nemzetbiztonsági szempontból jelentős objektumok lehetnek kimaszatolva.

 A Google akkor veszítette el számos ország bizalmát, mikor kiderült, hogy az utcanézeteket rögzítő, kamerákkal felszerelt járműveik "véletlenül" a titkosítás nélküli Wi-Fi-hálózatokról is rögzítettek adatokat. Az informatikai vállalat később elismerte, hogy 2006-tól kezdve több mint 30 országban gyűjtött hálózati információkat, amelyeket folyamatosan törölni fognak, és az elmúlt négy év gyakorlatával ellentétben hálózati adatokat sem rögzítenek többé.