2,2 milliárd dollárért felvásárolták a Novellt

Kiss Ádám Zoltán, 2010. november 22. 18:26

Nyolc hónapos vajúdás után eldőlt: az Attachmate Corp felvásárolja a Novellt, mely kettéválik, a jövőben különválik az anyacégtől a SUSE Linux.

A hosszú egyeztetés után megszültetett döntés alapján egy magántőkés csoport tulajdonába kerül az Attachmaten keresztül a Novell. Az üzletet a részvényeseknek és a trösztellenes hatóságoknak is jóvá kell hagyniuk, ha minden simán megy, akkor a jövő év elején zárulhat le a felvásárlás. Az üzlet több érdekességet is tartogat, egyrészt a Novell szellemi tulajdonának része egy Microsoft érdekeltségű konzorciumhoz kerülhetnek, másrészt a jelek szerint megkezdődött a SUSE Linux leválasztása az anyacégről. Ennek lehetősége márt korábban is felmerült, aminek a hátterében az eredményességi mutatók állnak. A Novell igazi sikereit a NetWare hálózati operációs rendszerrel érte el, ám ennek fénye a 90-es évekkel együtt elhalványult, míg a SUSE ma is jelentős tényező a piacon. A felvásárlási tárgyalások során jellemző módon nem csak az ár volt a kérdés, hiszen az Elliott Associates korábban 2 milliárdért megvette volna a céget, de a SUSE külön értékesítése is. A kérdést most már az Attachmate dönti majd el, hiszen a korábban elutasított ajánlatok után részvényenkénti 6 dollár 10 centért az egész Novellt megkapja.

Ez kedvező árnak tekinthető, ha figyelembe vesszük, hogy a cég értéke még a bejelentés hatására 6,4 százalékkal megugró árfolyam hatására is csupán 5 dollár 95 cent, valamint a vállalat legutóbbi pénzügyi évében 862 millió dolláros bevétel mellett 212 millió dolláros veszteséget volt kénytelen lenyelni. A kínált ár a hírektől még nem érintett, november 19-i árfolyamnál 9,1 százalékkal magasabb. Mivel igazi osztalékot csak az öt évvel ezelőtti Microsoft per sikere után tudott osztani a cég, a részvényesek aligha tiltakoznak az Attachmate felvásárlás ellen, a piaci verseny tisztasága fölött őrködő hatóságok pedig mivel nem egy közvetlen riválisa vette meg a céget, piaci ellenérdekeltség hiányában vélhetően nem gördítenek akadályt a Novell felvásárlásának útjába.