Öt érdeklődő az ukrán állami távközlési cég iránt

MTI Sajtóadatbank, 2010. november 23. 08:24

Öten érdeklődnek az ukrán állami távközlési cég, az UkrTelecom eladásra felkínált 92,79 százalékos részesedésének megszerzése iránt - közölte az ukrán állami vagyonügynökség hétfőn.

Az értékesítésre kerülő hányadot versenytárgyaláson értékesítik december 28-án. A kezdő ár 10,5 milliárd hrivnya (1,3 milliárd dollár).

A részvételi feltételek között szerepel, hogy a lehetséges befektető nem lehet olyan vállalat, amely Ukrajnában, vagy bármely más országban több mint 25 százalékos részesedéssel rendelkezik állami cégben. Egy másik feltétel szerint pedig azok a cégek sem indulhatnak a tenderen, amelyekben több mint 25 százalékos állami részesedéssel rendelkező vállalat a társtulajdonos.

A vagyonügynökség nem tárta fel, hogy kik az érdeklődők, de szakértők szerint köztük lehet az SCM, amelynek a tulajdonosa Rinat Ahmetov, a leggazdagabb ukrán, akinek a vagyonát 9,6 milliárd dollárra becsülik. A másik legvalószínűbb érdeklődő a Sistema orosz konglomerátum.

A szakértők szerint a kormánynak állami vagyonokat kell eladnia költségvetési hiányának a mérséklése céljából, és azért, hogy finanszírozhassa reformprogramjait.

Az UkrTelecom ellenőrzi az ukrán vonalastelefon-piac mintegy 80 százalékát. A cég első félévi nyeresége 6,1 millió dollárral egyenértékű volt az egy évvel korábbi 16 millió dollár veszteség után.