2010 legjobb találmányai között a fülön hordható kamera

Kiss Ádám Zoltán, 2010. november 24. 08:30

A Time magazin éves listáján feltűnt egy igen egyedi, szó szerint a fülön viselhető kamera, mely egyben headsetként is funkcionál.

A magazin méltató szavai szerint amikor az ember már azt gondolná, hogy már mindent látott, akkor mindig jön valami friss meglepetés. A Looxcie névre hallgató apró kamera igazi modern képrögzítő eszköz, értelemszerűen szabadon hagyja kezünket, míg HVGA felbontású képeket rögzít. MP4 videoállományokba. Mindezt egy f 2,8-as fényerejű apró optika, automatikus szín és fény kallibráció, 4 GB fedélzeti memória és több mint négy órányi felvételi idő segíti elő. A 199 dolláros apróság headsetként Bluetooth Class 2, illetve Bluetooth V2.1 + EDR kommunikációra képes, HFP 1.5 kompatibilis, két MEMS mikrofont kapott, melyek DSP digitális zajszűrésre is képesek. A felvételekhez azonban nem kell vezetéknéléküli eszköz, sőt a mozgóképeket Micro-USB csatlakozó segítségével USB 2.0-ás portra küldhetjük. Ami azonban igazán ötletes, az nem a gyorsan feltölthető 365 mAh- lítium akku, vagy a 33 méteres vételi körzetben élvezhető hat óra fölötti beszélgetési idő, hanem a megosztás központba helyezése. Az apró Looxcie egy külön gombot kapott, melynek megnyomásával felvételünk utolsó 30 másodpercét azonnal a Facebookra, a YouTube profilunkra, vagy egy előre meghatározott e-mail címre küldhetjük, vagyis a kamera nem csak rendkívül hordozható, de a megosztás terén is verhetetlenül gyors.

A Time 50-es listáján még egy képalkotó eszköz, a Sony Alpha 55 is helyet kapott. A gépet új kategóriát teremtő félig áteresztő tükörrendszeréért, valamint fejlett autófókusz megoldásáért és másodpercenként 10 kép készítésére képes sorozatlövő üzemmódjáért választották be a győztesek közé.