Feltörték a vadonatúj Apple iOS 4.2-t

Kiss Ádám Zoltán, 2010. november 24. 08:45

Alighogy elérhetővé vált a jelentős változásokat hozó új operációs rendszer, máris megjelent hozzá a jailbreak változat, mely lehetővé teszi a szolgáltatófüggetlen használatot is.

Az iOS 4.2 rendszer révén az iOS 4.0-s, 4.1-es és 4.2-es verziójának több mint száz új funkciója válik elérhetővé az iPad készülékeken. Ide tartozik a multitasking, a mappafunkció, a beérkező levelek egyesített mappája, a Game Center szolgáltatás, valamint az AirPlay és az AirPrint technológia is. Az iPad felhasználói mostantól azonnal válthatnak kedvenc futó alkalmazásaik között, az alkalmazások egyszerű húzási művelettel rendszerezhetők a mappafunkció használatával. A Mail alkalmazás egyesített mappát kínál a beérkező leveleknek, gyors váltást biztosít a beérkező üzenetek mappái között, és támogatja az üzenetláncok használatát.

A Game Center szolgáltatással az iPad-, iPhone- és iPod touch felhasználók játékra hívhatják ismerőseiket, és automatikus párosítással új ellenfeleket is kereshetnek. A Game Center lehetővé teszi a pontszámok és eredmények megjelenítését, valamint az új játékok felfedezését az ismerősökön keresztül.

Az új AirPlay szolgáltatással vezeték nélküli technológiával, adatfolyamként továbbíthatók a zenék, videók és fényképek az iPad, iPhone és iPod touch készülékekről az Apple TV készülékre. Az iOS rendszer felhasználói az AirPort Express és az AirPlay szolgáltatás segítségével tetszőleges lejátszóra vagy hangszóróra, illetve közvetlenül az AirPlay-kompatibilis hangszórókra is továbbíthatnak adatfolyamot vezeték nélküli technológiával. Az AirPlay-kompatibilis hangszórók a következő hónapokban kerülnek forgalomba.

Az AirPrint olyan új generációs, Wi-Fi alapú nyomtatási megoldás, amely a nyomtatók illesztőprogramjainak kiküszöbölésével egyszerűsíti a nyomtatást. Az AirPrint szolgáltatást elsőként támogató nyomtatók – a HP Photosmart, a HP LaserJet Pro és a HP Officejet sorozat tagjai – közvetlen nyomtatást tesznek majd lehetővé az iOS rendszerű eszközökről. Az iPad-, iPhone- és iPod touch felhasználók egy koppintással, vezeték nélküli technológiával nyomtathatják ki dokumentumaikat és fényképeiket az AirPrint szolgáltatást támogató nyomtatókon.

Mostantól díjmentesen, MobileMe-előfizetés nélkül is használható a Find My iPhone (illetve a Find My iPad és a Find My iPod touch) funkció. Ennek segítségével felkutathatók az elveszett készülékek. A Find My iPhone alkalmazás ingyenesen letölthető az App Store áruházból. Használatával térképen jeleníthető meg az eltűnt készülék helye, illetve üzenetet lehet megjeleníteni vagy hangot lehet lejátszani a készüléken. A felhasználóknak bizalmas adataik védelmében lehetőségük van akár az eszközök távoli zárolására vagy az adatok törlésére is.