1,3 milliárd dolláros rekord kártérítést fizet az SAP az Oracle-nek

Kiss Ádám Zoltán, 2010. november 24. 18:34

A rekordösszegű ítélet egy kusza, vállalatok közötti adatlopási ügyben született meg, az SAP eredetileg csupán 40 milliós kártérítéssel kiegyezett volna.

A két cég között akkor robbant ki a botrány, amikor a német SAP TomorrowNow részlegéről kiderült, hogy szoftvereket és adatállományokat töltött le az Oracle-től. Az összefonódás úgy volt lehetséges, hogy a TomorrowNow alacsony áron biztosított támogatás szolgáltatást a JD Edwards és a PeopleSoft ügyfeleinek - ezeket a cégeket akkor vásárolta meg az Oracle, amikor az SAP felvásárolta a TomorrowNow-t, még 2005-ben. Jóllehet az SAP soha nem tagadta az adatlopás tényét, kijelentették, hogy nem tudtak arról, mi folyik a frissen szerzett vállalatrésznél.

Az esküdtszéket ez a jelek szerint nem hatotta meg, sőt a bírság igen nagy összegűre, 1,3 milliárd dollárosra sikerült. Az Oracle is elégedett lehet, mert bár eredetileg az SAP által felajánlott 40 millió dollár helyett 1,7 milliárd dollár követeltek, mégis büszkén jelentették ki az ítélethirdetés után, hogy „az adatlopás miatt valaha megítélt legnagyobb összeget" kapták. Az SAP azonban érthető módon korántsem ilyen lelkes, bejelentették, hogy minden lehetséges jogi eszközt átgondolnak az ítélet megváltoztatására. Ha mindez nem lenne elég bonyodalom, tovább gerjeszti a feszültségeket, hogy a Hewlett Packard új vezetője alig egy hónapja éppen az a Leo Apotheker lett, aki a kérdéses időszakban az SAP főnöke volt, és ezért az Oracle már a HP-t is támadta.