Máris megkerülték a Win7 Marketplace-t

Milkovits Gábor, 2010. november 30. 07:49

A ChevronWP7 elnevezésű program segítségével ezentúl gyakorlatilag bármilyen kompatibilis külsős szoftver feltölthető a Windows Phone 7 rendszerű mobilokra, már ameddig a Microsoft nem lép közbe.

A Microsoft gyakorlatilag ugyanolyan politikát folytat, vagy szeretne folytatni a Windows Phone 7 Marketplace-szel, mint amilyet az Apple az App Store-ral. Vagyis a cég csak a hivatalos letöltő-oldalon keresztül beszerzett alkalmazásokat engedi feltelepíteni a Win7 mobilokra, ezeknek pedig előzőleg át kell esniük a vállalat ellenőrző rostáján. A társaság általában tartalom, műszaki elvárások, és fejlesztői platform alapján szelektál, a külsős fejlesztőknek pedig minimum 99 dollár regisztrációs díjat kell kifizetniük, de egyes fejlesztői eszközök használata további költségekkel is járhat. A ChevronWP7 segítségével viszont mindezek a korlátozások megkerülhetők, mind a fejlesztők, mind pedig a felhasználók számára.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a Microsoft milyen lépéseket tervez az alkalmazáskorlátot feltörő program ellen. Mindenesetre a cég szóvivője arról beszélt, hogy a szoftver telepítése a garancia megsértésének minősülhet, amivel a felhasználók maguk korlátozzák egyes szolgáltatásokhoz való jogosultságukat, adott esetben pedig a rendszerfrissítés meg is béníthatja a mobiljukat. Ennek Rafael Rivera, a ChevronWP7 egyik alkotója blogjában ellentmondott, szerinte ugyanis a program ugyanazt a protokollt és eljárásokat használja, mint a hivatalos regisztrációs eszköz, vagyis nem lehet külön megbénítani. Rivera hozzátette, hogy megoldásukkal nem a szoftverkalózkodást támogatják, csupán olyan szabadságot szeretnének biztosítani a Win7 mobilok tulajdonosainak az alkalmazások terén, amilyet például az Android-felhasználók élveznek.

A program saját felelősségre letölthető.