Trösztellenes vizsgálat az EU-ban a Google ellen

Milkovits Gábor, 2010. december 1. 07:11

Úgy tűnik, hogy a Microsoft és az Intel után a Google sem menekülhet meg attól, hogy az Európai Unió a körmére nézzen a túlzott gazdasági erőfölénnyel való esetleges visszaélés miatt.

Az Európai Bizottság hivatalos vizsgálatot indított, mivel három specifikus keresőcég panaszt tett a Google ellen találataik negatív elbírálása miatt. A Foundem és a Ciao ár-összehasonlító keresők, illetve a francia Ejustice jogi keresőcég azzal vádolják a Google-t, hogy keresőportálján az ő oldalaikra mutató találatokat a konkurencia miatt szándékosan hátrébb sorolja mind a fizetett, mind pedig az ingyenes keresési eredmények között. Emellett az EB azt is vizsgálja, hogy a tartalomszolgáltató ténylegesen nyomást gyakorolt-e üzleti partnereire azért, hogy például kizárjon konkurens reklámokat a weboldalakról, valamint kiszorítsa a rivális keresőket az előre telepítettek közül a PC-ken és a szoftvertermékeken.

A helyi hatóságok már vizsgálódtak hasonló ügyekben Franciaországban, Németországban és Olaszországban, az EB részéről azonban siettek közölni, hogy egyelőre csak megkezdték a vizsgálatot, vagyis még semmilyen konkrét bizonyítékkal nem rendelkeznek. A Google mindeddig nem kommentálta a hírt.