Támadások bénítják a Wikileaks oldalát

Milkovits Gábor, 2010. december 1. 07:25

A Wikileaks bejelentette, hogy sorozatos támadásoknak van kitéve az az oldala, amelyen a titkos és az USA diplomáciáját kompromittáló amerikai nagykövetségi üzeneteket hozta nyilvánosságra a szervezet.

A hírt a Netcraft netes forgalomfigyelő cég is megerősítette, amely szerint az oldal kedden déltől kora délutánig teljesen elérhetetlen volt. Pedig az üzemeltetők előzetesen gondoskodtak arról, hogy a portál egyszerre három különálló IP-címről is elérhető legyen, de úgy látszik ez sem volt elegendő a védelemhez. A „Cablegate” ügynek szentelt oldal mellett a Wikileaks főoldala is elérhetetlenné vált kedd estére. Biztonsági elemzők szerint nehéz megmondani, hogy pontosan kik állhatnak a klasszikus DDoS támadások hátterében. Egyes hazafias amerikai hackerek ugyanis már korábban is kinézték maguknak a szervezetet, a támadások jellege és intenzitása azonban akkor igen eltérő volt a mostanitól.

Kézenfekvő a feltételezés, hogy ezúttal új és komolyabb támadásról van szó, habár az is nyilvánvaló, hogy az ügynek csupán jelképes jelentősége van, hiszen a kiszivárgott akták túlnyomó részét nem a weboldalon, hanem más csatornákon, például a sajtóban tette közzé a Wikileaks. Az azonban bizonyos, hogy az ügy nem igazán tetszik az amerikai kormányzatnak: az alapító Julian Assange-t például hivatalosan is körözött bűnözővé nyilvánították a tengerentúlon, amiért az amerikai nemzetbiztonságot fenyegető információt tett közzé.