Készülékeket is forgalmaz a kínai ZTE a magyar piacon

MTI Sajtóadatbank, 2010. december 1. 09:25

A kínai ZTE Corporation már nemcsak mobilhálózati eszközöket és adatkártyákat, hanem saját márkás mobiltelefonokat is forgalmaz a magyar piacon - jelentette be cég kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Az okostelefonokat egyelőre a T-Mobile értékesíti, de tárgyalnak más szolgáltatókkal is.

A ZTE, a világ egyik vezető távközlési berendezés- és hálózati megoldás szállítója tavaly világszerte több mint 60 millió telefont adott el, az idén pedig 80 milliónál is többet tervez értékesíteni. A cég 70 ezer embert foglalkoztat, Magyarországon mintegy 100 főt alkalmaz, akiknek negyven százaléka magyar, a többi kínai és európai.

Magyarországon a mobilosok száma 11,8 millió, az előrejelzések szerint 2015-re 13 millióra bővül. A felmérések szerint ma 1,7 millió okostelefont használnak a magyar piacon, míg 2015-ben már minden második készülék ilyen lesz.

A ZTE a magyar telefonpiacra 2007 végén lépett be. A társaság a nyáron elnyerte a Telenor Magyarország megbízását arra, hogy a következő években listaáron mintegy 200 millió euróért alakítsa át hálózatát. A ZTE mobil hálózati berendezéseket szállít és negyedik generációs LTE hálózatot épít ki a Telenornak.

A ZTE eddig 7 kereskedelmi célú LTE-hálózatot és több mint 50 kísérleti LTE-projektet bonyolított le Európa, Észak-Amerika, a Közel-Kelet, valamint Ázsia és a csendes-óceáni térség országaiban.

A ZTE tavaly 36 százalékkal, 8,8207 milliárd dollárra növelte árbevételét. Ennek az összegnek 10 százalékát kutatás-fejlesztésre fordítja.