Megnehezíti a torrentek keresését a Google

Milkovits Gábor, 2010. december 3. 07:25

A médiaforgalmazóknak engedve módosítja keresőprogramját a Google, így többek között a jövőben nem egészíti ki a filmek vagy zenék címeit a keresősorban az „ingyenes letöltés” és a „torrent” kifejezésekkel.

A filmstúdiók és a lemezkiadók régóta kárhoztatják a Google-t azért, hogy nem igazán tesz intézkedéseket az internetes kalózkodás visszaszorítására, sőt, a legtöbb nem jogtiszta tartalmat a cég keresőjén keresztül találják meg a felhasználók. A mostani lépések nem száműzik az illegális letöltő-oldalakat a találatok közül, viszont előre helyezik a listákon a legális zeneáruházakat és videóletöltőket. Ezen kívül a cég a szerzői jogokat birtokló társaságok kérésére 24 órán belül letiltja azokat a kalóz oldalakat, amelyek az ő szolgáltatásait, például a blog-készítő platformot használják. Emellett ezentúl nem jelenhetnek majd meg a Google ads által kiszolgált reklámok sem az illegális letöltéseket tartalmazó oldalakon.

Jim Killock, az Open Rights Group nyílt forráskódú szoftvereket támogató szervezet részéről aggályait fejezte ki a BBC riporterének az intézkedések miatt. Szerinte a probléma az, hogy az ingyenes letöltések, illetve a torrentek nem kizárólag szerzői jogokat sértő tartalmakra utalhatnak, hanem ugyanúgy a legálisan ingyenes szoftverekre, zenékre és független filmekre is. Emiatt például kérdés, hogy technikailag a Google hogyan fogja kiszűrni az ilyen tartalmakhoz vezető linkeket és torrenteket a zenei és filmes kalóztartalmak tömegéből.