Saját magát javító Micron flashmemória

Milkovits Gábor, 2010. december 3. 07:32

A Micron olyan NAND flash modulokat mutatott be, amelyek képesek saját magukon hibajavítást eszközölni, biztonságosabbá téve az adattároló médiumot a további miniatürizálás során is.

A NAND flash egyik problémája az, hogy a 20 nanométeres gyártástechnológia felé közeledve drámaian megnő a bit-hibák aránya a memóriaeszközökön, mondta Glen Hawk, a Micron alelnöke a sajtónak. Ezeket mindeddig csak bonyolult módon, külön hibajavító szoftverekkel lehetett kezelni, a cég által kifejlesztett ClearNAND azonban képes automatikusan felismerni és korrigálni az adatsérüléseket. Mindezt úgy, hogy a hibajavító kódok futtatása a gazdaprocesszoron nem igényli a protokollok komolyabb megváltoztatását, mint a hagyományos NAND esetében.

A 25 nm-es technológiával gyártott ClearNAND flashmemória a Micron szerint ideális lehet vállalati szerverekben történő használatra, ugyanakkor egy mezei változatot is piacra dobnak hamarosan, 8-32 GB közötti kapacitással, tablet PC-khez, netbook-okhoz és más hordozható készülékekhez.