December 7-én jönnek az első Chrome OS netbookok

Milkovits Gábor, 2010. december 5. 10:37

Az Engadget értesülése szerint a Google december 7-én mutatja be az első Chrome operációs rendszerű netbookokat, a szoftver azonban változatlanul béta marad és a példányszám is korlátozott lesz.

Az Engadget úgy tudja, hogy a Google 65 000 netbook-kal készül az eseményre, amelyeket a cég üzleti partnerei, a szaksajtó és egyéb szervezetek fognak megkapni. Vagyis a készülékek egyelőre nem lesznek a boltban megvásárolhatók, mert egyrészt a rendszer még nem eléggé felhasználóbarát, másfelől pedig a Chrome Web/App Store online alkalmazásbolt is bőven tesztelésre szorul. A hírek szerint egyébként ez utóbbi szolgáltatás szintén jövő szerdán indul majd, amit alátámasztani látszik, hogy a most megjelent Chrome 8 böngésző már támogatja az internetes szoftverletöltő oldalt. Magáról a netbook-ról egyelőre nem lehet részleteket tudni, de végül is ez a fentiek fényében nem is tűnik olyan fontosnak, hiszen nyilvánvaló, hogy a cél egyelőre az új operációs rendszer, no meg a vele együttműködő online alkalmazások tesztelése.

A „felhőre”, azaz az internetes alkalmazások használatára épülő operációs rendszerhez komoly reményeket fűz a Google, elsősorban a vállalati szektorban.  Linus Upson Google-alelnök, a Chrome projekt irányítója azt merte kijelenteni, hogy a vállalatok 60 százaléka akár azonnal Chrome PC-kre cserélhetné Windows-os munkaállomásait és laptopjait.