Google+1 közösségi böngésző-bővítmény?

Milkovits Gábor, 2010. december 6. 08:00

Sajtóértesülések szerint a Google egy olyan újszerű közösségi alkalmazást tervez bevezetni, amely közvetlenül a böngészőből lesz használható, és persze elsősorban az Android mobilokra meg nyilván a Chrome OS-re lesz kihegyezve.

A Google korábbi kísérleteiből nyilván rájött, hogy a Facebook szolgai másolásával nem érhet el sikert a közösségi szolgáltatások frontján, így valami újat kell kitalálnia. A korábban Loop munkanéven futó új megoldás egyik újítása az, hogy inkább amolyan választható böngésző-bővítményként működne, semmint külön weboldalként. Az elnevezés (loop = hurok) a TechCrunch információi szerint azokra a baráti és ismerősi körökre utal, akikkel szeretnénk élőben megosztani értesüléseinket és híreinket, márpedig a Google +1 erre koncentrálna. Azaz kevésbé lenne célja az önreklám és az ismerősök ezreinek vadászása, inkább intimebb és praktikusabb kommunikációs csatorna szeretne lenni. A bővítményként való megjelenés pedig többek között azért lenne előnyös, mert egy frissítéssel azonnal eljuthatna a Chrome böngészőt használók millióihoz. Emellett persze nyilván kiemelt helyen szerepel majd az Android alkalmazásboltban, sőt, a TechCrunch úgy tudja, hogy még iPhone-verzió is lesz belőle.

Eric Schmidt vezérigazgató korábban nyilvánosan kihangsúlyozta, hogy nem óhajtanak egy Facebook klónt létrehozni. Ennek ellenére a +1 így sem lehet majd túl szimpatikus a közösségi oldal üzemeltetői számára, akik már amúgy is összekülönböztek a Google-el a felhasználói információ-megosztás miatt. A keresőóriás egyébként még nem erősítette meg hivatalosan a közösségi megoldás létezését.