Év végén indul a Google könyváruháza

MTI Sajtóadatbank, 2010. december 6. 16:35

Év végén indul a Google könyváruháza, amelynek online felületén több millió könyvet olvashatnak ingyen az érdeklődők, és az elektronikuskönny-olvasókra tölthető tartalmakért a legolcsóbb nyomtatott kiadás 80 százalékát kell majd fizetni.

A The Wall Street Journal jelentése szerint a Google más beszállítók mellett egy saját fejlesztésű elektronikuskönyv-olvasó kiadását is tervezi, hogy az oldalain található tartalmakhoz bárhonnan hozzá lehessen férni. A felhasználóknak mindössze regisztrálniuk kell a Google szolgáltatására, és az olvasnivalók szinte minden internetkapcsolattal és böngészőprogrammal rendelkező eszközről elérhetők lesznek.

 Szakértők szerint a Google tervei szétzúzhatják a még csak bontakozó elektronikuskönyv-piacot, amelyet kétharmados piaci részesedéssel jelenleg az Amazon könyváruház vezet. A Kindle-tulajdonosok viszont csak az Amazontól letöltött könyveket "lapozhatják", jóllehet a virtuális Kindle már számtalan eszközre telepíthető.

 A Google nagyszabású terveiben összesen 150 millió könyv digitalizálása szerepel, eddig a vállalt mennyiség 10 százalékát sikerült elektronikus formátumra alakítani.

 A Forrester piackutató becslései szerint a világ digitális könyvpiaci bevétele 2010 végére eléri a 966 millió dollárt (200 milliárd forintot), miközben az elemzők azzal számolnak, hogy az idén eladott elektronikuskönyvek olvasására alkalmas eszközök száma mintegy 15 millióra emelkedik.