Elindult az első magyar blogtallózó

MTI Sajtóadatbank, 2010. december 8. 08:13

Elindult az első magyar bloggyűjtőportál, a bloghir.hu, amelynek szerkesztői a magyar webnaplók tartalmát minőségi kritériumok szerint szemlézik, és témakörönként csoportosítva jelenítik meg.

A gyűjtőportál naponta többször frissül a bejegyzés tartalma, kreativitása, aktualitása és hírértéke alapján.

 "A www.bloghir.hu létrehozásával a blogolvasást szeretnénk népszerűsíteni, és könnyen elérhetővé tenni, hiszen számtalan remek magánvéleményt lehet találni a blogok között, és némelyik felér egy forrásértékű cikkel vagy tanulmánnyal" - hangsúlyozta az MTI-hez eljuttatott közleményében Márton Miklós, a bloghir.hu alapítója.

 Az oldal 24 témakörbe sorolja a webnaplókat; a politika, a közélet, a gazdaság és az üzlet mellett a könnyebb olvasmányok kedvelői gasztro, egészség és életmód, család és párkapcsolat, sport, valamint a bulvár témájában találhatnak naplóbejegyzéseket.

 A hagyományos kommunikációs eszközök használata egyre inkább háttérbe szorul az internethasználók körében, miközben felerősödik az internetes közösségek aktív véleményformáló hatása. Ebben játszanak jelentős szerepet az üzleti, politikai aktualitásokat feldolgozó webnaplók.

 A magyar nyelvű blogok közül a szerző saját véleményét, élményeit feldolgozó virtuális naplók (énblogok) a leggyakoribbak, és ezek a bejegyzések sokszor értékes magánvéleményeket, sőt komplex üzleti, gazdasági elemzéseket tartalmaznak.

 "Azt látjuk, hogy a blog ellenzéki műfaj. A bloghir.hu független és pártatlan médium illetve gyűjtőportál kíván lenni, mégis nehéz megőrizni a semlegességet, mert míg számtalan, a kormány munkáját kritizáló blog frissül rendszeresen, addig kormánypárti vagy kormányközeli szakemberek által írt webnapló alig akad, holott külön energiát fordítunk ezek felkutatására" - magyarázta Márton Miklós.