Hét pályázó a szerb vezetékes távközlési vállalatra

MTI Sajtóadatbank, 2010. december 10. 14:02

Négy vállalat vásárolta meg csütörtökig a szerb állami telefon társaság a Telekom Srbija többségi tulajdonrészének privatizációs tengerkiírását, és további három érdeklődik a dokumentum megvásárlása iránt - közölte a szerb pénzügyminisztérium.

A dokumentumot megvásárló négy pályázó a Deutsche Telekom, a France Telecom, a Telekom Austria és a mexikói America Movil. Folyamatban van a tenderkiírás eladása az orosz Weather Investments befektetési társaságnak, az egyiptomi Orascom távközlési vállalat tulajdonosának, valamint a legnagyobb orosz távközlési vállalatnak, a Vimpelcomnak, illetve a török Turkcell mobilszolgáltatónak.

 A minisztérium közleménye szerint a tenderdokumentumok megvásárlásának határideje december 10-én jár le. A dokumentum vásárlói 2011. február 21-ig nyújthatják be kötelező érvényű ajánlataikat.

 A Telekom Srbija részvényeinek 80 százaléka van szerb állami tulajdonban, a fennmaradó 20 százalék pedig a görög OTE tulajdona. Az OTE legnagyobb részvényese a Deutsche Telekom 30 százalékos és a görög állam 20 százalékos pakettel.

 A privatizációból az állam 1,4 milliárd eurós bevételre számít. Vezető szerb politikusi körökből származó információk szerint a kormány infrastrukturális fejlesztésekre kívánja fordítani a befolyó összeget.

 A szerb állam az értékesítés után fennmaradó tulajdonrészéből 15 százalékpontnyit a 2008-ban indított ingyenes részvényjuttatási programja keretében az ország polgárai között kíván szétosztani. A részvényjuttatási program a távközlési vállalat mellett a NIS olajipari vállalat, a belgrádi repülőtér és a Galenika gyógyszergyár állami tulajdonrészére terjed ki. Az állam eddig csak a Gazprom 51 százalékos tulajdonában lévő NIS 15 százalékos tulajdonrészét osztotta szét.