Nyomkövetés ellen is véd majd a Microsoft új böngészője

MTI Sajtóadatbank, 2010. december 10. 15:17

Nyomkövetés ellen is véd majd a Microsoft új, még fejlesztés alatt álló böngészője, amelynek bétaverzióját több mint 15 millióan töltötték le tíz hét alatt.

Az Internet Explorer 9 (IE9) tesztverzióját a felhasználóktól kapott visszajelzések alapján folyamatosan javítják, miközben az amerikai kormány a számítógépipart azért kritizálja, mert a fejlesztők túl lassan hozzák meg a személyiségi jogok védelméhez elengedhetetlen intézkedéseket.

 A Microsoft hivatalos blogján közölte: a felhasználók többsége nincs tisztában azzal, hogy a weboldalak és az ezek mögött álló vállalkozások megosztják egymással a netezőktől gyűjtött információkat, azaz, hogy a neten ki és mit mennyi ideig néz, vagy éppen hol és mit vásárol.

 A szoftvercég szerint az IE9-ben már a felhasználó döntheti el, hogy melyik oldallal milyen információt fog megosztani. A nyomkövetés elleni védelem azonban nem a Microsoft újdonsága, a "megbízható oldalak" kiválasztása már a Chrome, a Firefox, illetve az Opera böngészőben is alaplehetőség.

 Az adatvédelmi problémák súlyosságára elsőként az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) figyelmeztetett, amely szerint a szoftveripar önszabályozó mechanizmusa "túl lassú", és nem biztosít megfelelő védelmet. Ezért a bizottság arra szólította az iparágat, hogy a netezési szokásokat tartalmazó adatokat nagykereskedelmi módszerekkel ne lehessen megszerezni, miközben a felhasználóknak nagyságrendekkel nagyobb beleszólási lehetőséget adnának.