E-szavazás és országos dolgozattár a felsőoktatásban

forrás Prim Online, 2010. december 13. 08:14

Horváth Dávid, 23 éves egyetemista hallgató és egyben Magyarország NetMiniszterelnöke két időszerű javaslattal kereste fel Hoffmann Rózsa oktatási- és Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkárokat.

Horváth Dávid javaslatait mind az infokommunikációs stratégiához, mind a felsőoktatási törvényhez szánja. Egyik elképzelése szerint 2010-ben ideje lenne megteremteni az elektronikus Hallgatói Önkormányzati választások lehetőségét. Ez magasabb részt vételre ösztönözni a hallgatókat ezekben a fontos döntésekben. A vidékiek és kollégisták is online tudnának szavazni, hiszen sokkal gyorsabb és hatékonyabb rendszer, ráadásul állampolgári tudatosságra is nevelne. Természetesen a papíralapú modell mellet, megfelelő biztonságtechnikával működne mindez.

Másik elképzelése megoldást nyújtana a diplomák értékének megőrzésére, esetleg növelésére. A NetMiniszterelnök szerint szükség van egy országos, mindenki számára hozzáférhető elektronikus szak-, záró-, diploma-, tdk-, otdk-, doktori- és egyéb vizsgamunkákat tartalmazó adatbázisra. Bár intézményenként ilyen ma is van, de ehhez másik egyetem hallgatójaként nagyon nehézkes és lassú a hozzáférés. Ehhez viszont bárki hozzáférhetne neten keresztül, sőt saját vizsgamunkáját is fel kell töltenie, amit a rendszer plágiumszűréssel ellenőrizne. Így nem történne meg, hogy egyik hallgató egy másik intézmény dolgozatát adja be saját névvel. Az elképzelés szerint így fokozatosan nőne a diplomák értéke, hiszen a korábbi anyagokra, de frissebb adatokkal épülnének az újabb kutatások.

A két javaslathoz tíz felsőoktatási intézmény Hallgatói Önkormányzata is csatlakozott. Támogató intézmények: Nyugat-Magyarországi Egyetem, Miskolci Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Óbudai Egyetem, Semmelweis Egyetem, Színház- és Filmművészeti Egyetem, Kaposvári Egyetem, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Magyar Képzőművészeti Egyetem.

További információ