Itt a WikiLeaks utódja és riválisa, az Openleaks

Milkovits Gábor, 2010. december 14. 06:55

A nemrég Angliában letartóztatott Julian Assange WikiLeaks-alapító korábbi helyettese, Daniel Domscheit-Berg új portált alapít az egyes kormányzatok által eltitkolni kívánt információk közzétételére.

Domscheit-Berg az OWNI technológiai oldalnak nyilatkozva elmondta, hogy az Openleaks nevű projekttel szeretne visszatérni a WikiLeaks eredeti alapelveihez. A WikiLeaks ugyanis eredetileg azok szabadon kezelhető, nyílt forráskódú publikációs eszközeként szolgált, akik meg akarták osztani ismereteiket a világ közvéleményével. A titkos amerikai diplomáciai levelezések közzétételével azonban maga a portál is aktívan szerepet vállalat a publikációban, holott ez nem szerepelt az eredeti célok között. Az Openleaks (www.openleaks.org) oldalán egyelőre csak egy logó, valamint a „Coming soon” („hamarosan jövünk”) kiírás látható.

A 250 millió titkos amerikai diplomáciai dokumentum nyilvánosságra hozatalát tervező, illetve megkezdő WikiLeaks sorozatos diplomáciai és hackertámadásoknak van kitéve, emellett pedig az internet-szolgáltatók is blokkolni igyekeznek egyre továbbköltöző portálját. Legújabban a nemzetközi pénzügyi szervezetek lehetetlenítik el azt, hogy eljussanak az üzemeltetőkhöz a pénzadományok. Eközben a 39 éves alapítót, Julian Assange-t szexuális bűncselekmények vádjával őrizetbe vették Nagy-Britanniában.