Az idén is nőtt a Fujitsu Kft. bevétele

MTI Sajtóadatbank, 2010. december 15. 12:07

A Fujitsu Technology Solutions Kft. forgalma 8,5 százalékkal emelkedik az idén, s év végére eléri a 20 millió eurót, a növekedés meghaladja a magyar informatikai piac átlagos bővülését.

Poros Gábor, a cég ügyvezető igazgatója kedden Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, a magyar piacon a Fujitsu korábban alapvetően termékszállító cég volt, de az elmúlt egy-másfél évben egyre több komplex szolgáltatást is nyújt. Ez utóbbi területen 30 százalékos növekedést ér el a vállalat az idén, míg például a tárolórendszerek forgalma 15 százalékkal emelkedik.

A március végén záruló pénzügyi évről az ügyvezető elmondta, a növekedési ütemet a következő három-három és fél hónapban is tartani szeretnék.

A 2010-es évről elmondta, nehéz piaci körülmények között teljesített jól a vállalat. A válságnak még nincs vége, amit mutat az is, hogy az informatikai beruházásokra szánt kereteket a cégek és az állami, önkormányzati szerveztek csökkentették, s emiatt sok fejlesztést elhalasztottak. Hozzátette, a kormányzati piac a második félévre minimálisra csökkent.

Pozitív viszont, hogy teret nyernek azok az új technológiák, amelyekkel gazdaságosabban, költségtakarékosabban, hatékonyabban lehet működtetni a meglévő eszközöket. A takarékosság miatt a vevők nyitottá váltak olyan megoldásokra is, amelyek korábban nem nagyon érdekelték őket - ismertette.

Poros Gábor szerint a Fujitsu nyertese a folyamatnak, mivel másfél évvel ezelőtt úgy döntött, hogy kivonul az alacsony árú, belépőszintű lakossági eszközpiacról, s a vállalatok, intézmények magas színvonalú kiszolgálását helyezi előtérbe.

Elmondta, az úgynevezett virtualizáció és a felhő technológia alkalmazása még sok lehetőséget rejt magában, mivel a meglévő szerverek többnyire 10-15 százalékos kihasználtsággal működnek, s ezeket a kapacitásokat pedig érdemes, és el is lehet adni a piacon.

A jövő évről Poros Gábor elmondta, a költségtakarékosság még 2011-re is jellemző lesz, s az ügyfelek nem feltétlenül birtokolni fogják az informatikai eszközöket, hanem szolgáltatásokat vesznek igénybe.

A Fujitsu a globális informatikai piacon a harmadik, ezen belül csak a hardvert nézve a 4. legnagyobb szállító.