Tizedannyira szívja le a CPU-t az új Flash

Milkovits Gábor, 2010. december 16. 07:09

Az Adobe szerint új Flash Player pluginja nagyjából a 10 százalékát igényli annak a CPU-használatnak, amennyi az előző verziónak kell.

A Flash Player v10.2-ben ugyanis végre kiteljesedik az a funkció, hogy a beépülő webes videók és más mozgóképes elemek lejátszásának terhét nagyrészt a számítógép grafikus lapkájára bízza. Mindez azt eredményezi, hogy egyfelől maguk a videók is gyorsabban futnak, másrészt pedig nem terhelik le annyira a központi processzort. Az, hogy a változás milyen hamar lesz érzékelhető, attól függ, hogy a weboldalak üzemeltetői milyen hamar állnak át a legújabb Flash Player pluginra. Az egyik ilyen első fecske egyébként a YouTube videómegosztó portál.

A YouTube, illetve a tulajdonos Google természetesen egyszerre több vasat is tart a tűzben, így a népszerű videós oldalon lehetőség van HTML5-alapon is megnézni a klipeket. Ezzel elsődlegesen nyilván az Apple-készülékek tulajdonosainak szeretne kedvezni a cég, ugyanakkor a jövőre nézve is ígéretes lehet az új webes szabvány, amely egyelőre ugyan nem támogatja az élő stream-et, viszont nem igényel gyakran összeomló, illetve a biztonságra veszélyes külső plugint sem.