Arcfelismerés a Facebookon

forrás Prim Online, 2010. december 16. 19:09

A Facebook vállalati blogjában december 16-i bejegyzéssel adta hírül Justin Mitchell Facebook-fejlesztő, hogy megkezdték a  Facebookba beépített arcfelismerő szoftver tesztüzemmódját.

Azok, akik mondjuk a Google Picasawebjén tárolják fotóikat, találkozhattak hasonlóval, az új szolgáltatás gyakorlatilag épp olyan, mint amilyen már sok képfeldolgozó, -tároló szoftverben van.

Ha új képet töltünk fel a Facebookra és bekapcsoljuk az arcfelismerést, akkor azonosíthatjuk a képen szereplő személyeket, majd a szoftver bizonyos jegyek alapján megpróbálja más arcokon is beazonosítani  a megnevezett személyeket. A közösségi site épp közösségi jellegével adhat új dimenziót a az arcfelismerésnek, hisz míg egy fotófeldolgozó site egy-egy albumon belül képes csak azonosítani, itt a kapcsolódások révén a szoftver a baráti körön belül, illetve a kapcsolódások révén gyakorlatilag korlátlanul jelölhet meg akár bennünket is mások fotóin.

Adatvédő szakemberek épp ezen ok miatt máris hangot adtak aggodalmuknak, miközben a Facebook-fejlesztők siettek előrebocsátani, hogy mindenki kezében ott a kapcsoló, letilthatja azt a funkciót, hogy az ő arca megjelölődhessen az engedélye nélkül bárhol.