Megújítja Európát és Magyarországot az Európai Bizottság eGov akcióterve

MTI Sajtóadatbank, 2010. december 17. 09:19

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkársága az Európai Bizottság 2011-2015 közötti időszakra vonatkozó elektronikus kormányzati akciótervét alkalmasnak tartja arra, hogy az hatékonyabbá és olcsóbbá tegye az állam működését - közölte a minisztérium csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint mindez különösen fontos gazdasági válság idején. Az akcióterv ezen túlmenően erősíti az unión belüli egységes piacot, illetve nyitottabbá, átláthatóbbá és rugalmasabbá teszi a közszolgáltatásokat.

Az Európai Bizottság december 15-én hozta nyilvánosságra akciótervét.

A közlemény szerint az uniós soros elnökség ideje alatt kiemelt fontosságú témaként fogja kezelni a magyar elnökség a cselekvési tervet, és Magyarország, valamint az Európai Unió a cselekvési terv megújításának érdekében tanácsi következtetések elfogadását tervezi a témában a 2011. május 27-i Közlekedési, Távközlési és Energia Tanács ülésén, amelyen Nyitrai Zsolt, infokommunikációért felelős államtitkár fog elnökölni.

A közlemény emlékeztet arra, hogy 2009. november 18-án Malmöben az Európai Unió e-Kormányzatért felelős vezetői az  e-Unió létrehozásáért" elnevezésű miniszteri konferencián a következő politikai prioritásokban állapodtak meg az e-kormányzat jövőjével kapcsolatban, amelyek az e-Kormányzati Cselekvési terv intézkedései alapján négy kategóriába sorolhatók.

A felhasználók bevonása kapcsán a felhasználók igényeihez igazított szolgáltatásokról, az átláthatóság javításáról, illetve az állampolgárok és a vállalkozások bevonásáról a politikaformálásba.

A belső piac tekintetében az akadálymentes szolgáltatásokról vállalkozások számára, valamint a mobilitás elősegítéséről és a határokon átnyúló szolgáltatások megvalósításáról.

A közszféra hatékonysága és eredményessége kapcsán az elektronikus beszerzésekről, a gyorsabb pályázati elbírálásról, valamint az adminisztratív terhek csökkentéséről és a "zöld" kormányzatról.

A negyedik kategória az e-kormányzat fejlesztése előfeltételeinek megteremtése, a nyílt specifikációk, az interoperabilitás elősegítése, az elektronikus aláírásról szóló irányelv felülvizsgálata, az elektronikus személyazonosítás és az elektronikus hitelesítés kölcsönös elismerése.

A közlemény szerint az e-Kormányzati Cselekvési Terv egy tudásalapú, fenntartható, befogadó gazdaság megteremtését tűzi ki célul. Kialakítása során messzemenően figyelembe vették az Európa 2020 Stratégiában foglalt célokat, és összehangolták a dokumentumot a Digitális Menetrend zászlóshajó kezdeményezésben leírtakkal.

Mindemellett az akcióterv szorosan kapcsolódik egyéb uniós jogalkotási tevékenységekhez, mint amilyen a szolgáltatási irányelv, az elektronikus aláírással kapcsolatos irányelv, a beszerzési irányelvek, az adatvédelmi irányelv és a közszféra információinak újrafelhasználhatóságáról szóló irányelv - tartalmazza a közlemény.