Educatio: kétmilliárdos beruházással megújul a központi adminisztráció az oktatásban

MTI Sajtóadatbank, 2010. december 17. 10:24

Mintegy kétmilliárdos beruházással megújul a központi adminisztráció az oktatásban. A 2010 és 2011 fordulóján, Győrben megvalósuló informatikai beruházás több százezer ember államilag nyilvántartott oktatási adatait érinti - közölte az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.

Az európai uniós támogatásból megvalósuló szerverterem szolgálja majd ki többek között a közoktatási intézmények, tanulók, pedagógusok adatait kezelő Közoktatási Információs Rendszert, valamint a felsőoktatásban hasonló feladatokat ellátó, az oktatók, hallgatók adatait kezelő Felsőoktatási Információs Rendszert is.

A fejlesztés célja, hogy biztonságosabb és gyorsabb infrastrukturális környezetbe kerüljenek az államilag nyilvántartott oktatási adatokat tároló szerverek. A most megvalósuló adatközpont nem csupán költséghatékony, de modern, a jövőbeli fejlesztésekre is felkészített rendszer lesz - olvasható az MTI- hez eljuttatott közleményben.

Felidézték, hogy a fejlesztés első lépéseként szeptember elején megtörtént a hardvervásárlás, majd októberben a szoftverek beszerzése. A tervek szerint ezt követi az ingatlan megvásárlása, majd az ingatlan átépítése és a gépterem berendezése.

A beüzemelés előreláthatólag 2011 elején indulhat meg, amikor is az ország különböző részein tárolt rendszereket fokozatosan Győrbe költöztetik.

Mint kifejtették: a fejlesztés körülbelül 50 oktatási rendszert, adatbázist érint. Ilyen például a Közoktatási Információs Rendszer (KIR), a Felsőoktatási Információs Rendszer (FIR), a diákigazolvány igényléséhez és kiadásához szükséges rendszer, valamint a
felsőoktatási felvételi adatbázis, a Sulinet Digitális Tudásbázis (SDT) alá tartozó informatikai rendszerek.

Az új szerverpark előnyeit élvezi majd több, szintén európai uniós támogatásával létrehozott, szintén az oktatási szektort segítő fejlesztés is. A TÁMOP 3.1.1. közoktatási fejlesztései között a taneszközöket, intézményi jó gyakorlatokat, továbbképzéseket és
tanácsadói szolgáltatásokat bemutató Szolgáltatói kosár, valamint a Fejlesztési Nyomon követő Felület (FNF), mely a TÁMOP pályázatokban nyertes intézmények számára nyújt lehetőséget arra, hogy adminisztrálják a pályázatban vállalt fejlesztéseiket.

A TÁMOP 4.1.3. pályázat keretében létrejövő Diplomás Pályakövető Rendszer (DPR) és Adattár Alapú Vezetői Információs Rendszer (AVIR) adatai ugyancsak Győrben találhatók majd. Míg a DPR a hazai pályakövetéses vizsgálatok eredményeit összegzi és tartja nyilván, addig az AVIR egy főleg a felsőoktatási döntéshozók munkáját segítő vezetői információs rendszer lesz.