Tudatos távközlési szolgáltatás vásárlásra biztat az NMHH

MTI Sajtóadatbank, 2010. december 20. 08:41

Az elektronikus eszközök, illetve a távközlési és internetes szolgáltatások vásárlásakor fontos tudnivalókra, illetve a tudatos vásárlásra és használatra hívta fel a figyelmet karácsony előtt a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) hírközlési és média biztosa.

Takács Péter pénteken Budapesten sajtótájékoztatón a kilenc pontban összegzett tanácsokról elmondta: a vevők minden, de különösen az akciós vásárlás előtt tájékozódjanak a feltételekről, s a szolgáltatások igénybevétele előtt mérlegeljék, mire van szükségük.

 A szerződéseket olvassák el, bármilyen hosszúak is, s nézzék meg az apró betűs részeket is. Nézzék meg a díjszabás részleteit,a szolgáltatás paramétereit, mert előfordulhat, hogy nem azt kapják a csomagban, amire valóban szükségük van.

 Mérlegeljenek a hűségnyilatkozat aláírása előtt, s a szóbeli, telefonon kötött megállapodásokat mindig kérjék írásban. Ha pedig valaki nem szeretne szerződést kötni az ajánlattevővel, nagyon határozottan nyilatkozzon arról, hogy nem akarja elfogadni az ajánlatot.

 Takács Péter hozzátette: a hűségnyilatkozat nem eleve rossz konstrukció, hiszen a cégek ennek keretében előnyöket kínálnak a vevőknek. Ugyanakkor a fogyasztó mérlegelje, hogy megfelelnek-e neki a feltételek, például az időtáv, s a felmondás korlátai.

 Az internet szolgáltatásról elmondta, csökkennek az ezzel kapcsolatos panaszok, de mivel nagyon népszerű szolgáltatás, még mindig sokan fordulnak a hatósághoz.

 A tapasztalatok alapján közölte, a potenciális vevőnek érdemes megtudnia, hogy a sávszélesség garantált-e, s ez valóban a rendelkezésére áll majd, ha előfizet a szolgáltatásra. A mobilinternet esetében pedig az az egyik legfontosabb, hogy a vevő tudja, a készüléken vásárláskor automatikusan aktiválják az internetezést lehetővé tevő start csomagot, ám ennek használata nagyon drága. Aki mobilon akar internetezni, kössön külön csomagra szerződést a szolgáltatóval.

 Az emelt díjas szolgáltatásokról kifejtette, a kiemelkedő díjakért igénybe vett letöltéseknél fontos tisztázni, hogy egy termékre vonatkozik-e vagy többre. Fontos tudni azt, hogy az emelt díjas szolgáltatás igénybe vétele esetén nemcsak a küldött, hanem a fogadott sms-ért is fizetni kell.

 A digitális eszközökről, például a televíziókról elmondta, olyat érdemes venni karácsonykor, amelyik a földfelszíni digitális adást is tudja fogni.

 Takács Péter elmondta: vásárlás előtt érdemes felkeresni például a www.nmhh.hu, a www.tantusz.nmhh.hu, illetve a www.mobilozzokosan.hu oldalakat, amelyeken nagyon sok hasznos információ található.