Még mindig az Apple áruháza uralja a digitális zeneletöltési piacot

MTI Sajtóadatbank, 2010. december 20. 10:16

Megnyitása után több mint tíz évvel még mindig az Apple zenei áruháza, az iTunes uralja a digitális zeneletöltési piacot - derül ki az NPD piackutató legfrissebb felméréséből.

A 2001 januárjában megnyitott, akkor még csak zenék árusításával foglalkozó áruház jelenleg a digitális zenepiac 66,2 százalékát uralja, és a legnagyobb vetélytársának tekintett Amazon mindössze 13,3 százalékkal került a második helyre. Elemzők szerint az elkövetkezendő néhány évben az Apple részesedése tovább emelkedhet, akár a 90 százalékot is elérheti. Az Amazon részesedése egy év alatt alig több mint két százalékkal emelkedett, és egyelőre nem érheti be az Apple-t, jóllehet a vásárlókért folytatott küzdelem nem ért véget. Az agresszív árharcban az Amazon már 2,99 dollárért (622 forintért) is kínál albumokat, míg az Apple a legolcsóbb lemezért is elkéri a 9,99 dollárt (2080 forintot).

 Az agresszív árazásnak köszönhetően például a Kid Rock nevű együttes legújabb albumából eddig eladott 189 ezer példány 12 százalékát az Amazonon keresztül töltötték le. Ennek ellenére az Amazon idén mindössze 2,3 százalékkal növelte részesedését, míg az Apple 3 százalékos bővülést ért el.