Kuba saját online enciklopédiát indított

MTI Sajtóadatbank, 2010. december 20. 11:03

Létrehozta Kuba saját online enciklopédiáját, amely működésében a Wikipediára emlékeztet, célja pedig az, hogy a havannai vezetés nézeteinek megfelelően mutassa be a világot és a történelmet.

Az Egyesült Államok például "korunk birodalmaként" és "minden idők legerősebb országaként" szerepel a megfelelő szócikkben. Az EcuRed (www.ecured.cu) portál nemrégiben került a világhálóra. Aki eddig rákattintott, megtudhatta, hogy a működtetők célja "mindenre kiterjedő tudást teremteni és terjeszteni mindenki számára." A felhasználók maguk is módosíthatják a szócikkeket – az EcuRed illetékeseinek előzetes jóváhagyásával.

 "A portál alapelve a tudás felhalmozása és bővítése, demokratizálása. Nem haszonelven működik, a gyarmatosítás ellenzőjének objektív nézőpontját képviseli" - szögezik le a szerkesztők.

 Ez a gyakorlatban jól követhető az Egyesült Államokról szóló fejezetben. Megtudni belőle, hogy Washington üzleti érdekeit és monopóliumra való törekvését szem előtt tartva "erővel ragadott el területeket és természeti kincseket más országoktól. A bolygónkon termelt energia 25 százalékát fogyasztja el, és gazdagsága ellenére lakosságának több mint egyharmada nem rendelkezik egészségbiztosítással".

 Az amerikai-kubai kapcsolatokról többek között az olvasható, hogy az amerikai vezetők régtől fogva úgy tekintenek Kubára, mint "csodálatos gyümölcsre, amely előbb-utóbb az ölükbe hullik".

 Az EcuRedben részletes életrajz olvasható Fidel Castróról, amelyben a szerzők megemlítik azt is, hogy mivel foglalkozik ma, miután betegsége miatt át 2006-ban át kellett adnia az ország vezetését öccsének, Raul Castrónak. "Ma ír, és részt vesz az eszmék világméretű harcában. Erkölcsi tekintélyével befolyásolja a Forradalom fontos stratégiai döntéseit" - közli a portál.

 Raul Castróról, aki hivatalosan 2008-ban vette át bátyjától az elnöki tisztséget, az oldal látogatói a következő meghatározást olvashatják: "Forradalmi harcos, politikai vezető, államférfi és katonai parancsnok, aki komoly hozzájárulást nyújtott azokhoz a küzdelmekhez, amelyeket a kubai nép folytatott szuverenitása és függetlensége védelmében".

 A Raul Castro által a szocialista modell korszerűsítésére idén bevezetett gazdasági reformokról, amelyekről vitát nyitottak a hatóságok, még nem tesz említést az EcuRed. Egy idei hivatalos felmérés szerint a 11,2 millió lakosú Karib-tengeri szigetországban mintegy 1,6 millió személynek van internet-hozzáférése.