Telefonos, PC-s villanyszámla-leolvasó, avagy monitorozzunk, hogy spórolhassunk

Vértes Judit, 2010. december 22. 06:40

Azt ma már mindenki tudja, hogy a Google nem csak keresőgép, hanem ezer más internetes alkalmazás is, 2009 februárja óta az sem titok, hogy sok egyéb mellett a Google-nek az otthoni  energiafogyasztás mérésére is van megoldása, az azonban újdonság, mert csak egy friss megállapodás eredménye, hogy a Blue Line Innovations által fejlesztett powerCost Monitor és a Google PowerMeter összekapcsolásával új távlatok nyílhatnak meg az energiaköltségek figyelésében, a megtakarítási tippek megosztásában.

A Power Cost Monitorba becsatlakoztatható a fogyasztásmérő, de emellett WiFi kapcsolaton keresztül az internetre is tud csatlakozni, így a weben is azonnal láthatók a mért adatok, s akár egy okos telefonnal monitorozhatjuk energiafogyasztásunkat.
Az energiafelhasználásunkról kapott információ segít abban, hogy megoldást keressünk a fogyasztás csökkentésére. Például ha valaki látja, hogy mennyit fogyasztanak a „készenléti állapotban” lévő elektromos berendezései, rájön, hogy jobb kikapcsolni őket. A gyártók a villanyszámlánkat 5-15%-kal mérsékelhetjük, ha tudatosan viszonyulunk a fogyasztásunkhoz, és hajlandók vagyunk elemezni a költségeket. Ha például az Európai Unióban mindenki ügyelne az energiaköltségeire, akkor évente meg lehetne takarítani mondjuk egész Románia villanyszámláját.

A  Blue Line Innovations már júliusban megállapodást kötött a Microsofttal, amelynek szintén van egy fogyasztásmérő megoldása, most pedig a Google-lel, hálózatképessé téve ezzel a Google PowerMeter eszközét is. A Microsoft és a Google ingyen kínálja a mérést, a monitorozás viszont már pénzbe kerül, a PowerCost monitorkészlete 100 dollár, és ha kérjük hozzá a WiFi kapcsolatot is, hogy valóban rajta tarthassuk újunkat az elektromos fogyasztásunk ütőerén, az további 129 dollár, ám mindez egy évnél is hamarabb megtérül.