Robottávvezérlés nagy távolságból

Vértes Judit, 2010. december 22. 16:07

Hogyan lehet mondjuk egy szállodai szobából egy robotot végigvezetni a Champs Élyséen? Nos, természetesen az internet segítségével. A francia Gostal cég robotjait akár mobilinternettel is vezérelhetjük, ha éppen kikerül a WiFi hatósugarából.

A Jazz fedőnevű – mintegy méteres – robotokat igazából avatarnak fejlesztették ki, ezek olyan weben keresztül távirányítható guruló gépek, amelyek lehetővé teszik, hogy – mintegy beléjük költözve – virtuálisan ott legyünk, ahol valójában nem vagyunk. Egy feltöltéssel öt órán keresztűl tud működni, s ha nem kerül túl messze a dokkoló állomásától, akkor magától visszatér oda a lemerülés előtt, csakúgy, mint az iRobot takarítógép.

A Jazz nem takarít, bár bizonyos szolgálatokat elvégez helyettünk. A Jazz Icont például kifejezetten marketing célra kínálják: akár egy prezentációt is megtartanak, majd tálcáról italt kínálnak. Biztos nem véletlen, hogy ezt a gépet akár bérbe is vehetjük, 2350 dollárba kerül, ha emlékezetessé akarjuk tenni a termékbemutatót, sajtótájékoztatót. Ha nem tudunk elmenni egy megbeszélésre, akkor a Jazz Connect az ideális avatar, míg ha egy olyan robotra vágyunk, amely érzékeli a mozgást, és automatikusan cirkál az emberek közt, akkor a jazz Securityt kell választanunk. Ha gyakran van ilyesmire szükségünk, akkor bérlet helyett vásárolhatunk is magunknak örökáron avatart, az alapár 10 400 dollárnál kezdődik, de ne kapjunk a szívünkhöz, ez alig a kétharmada annak, amit a californiai fejlesztésű Anybotsért elkérnek.