Facebook viselkedési receptek

Vértes Judit, 2010. december 31. 09:10

Beszélj többet magadról, kevesebbet a családodról, és legyél kicsit negatív. Ez a Facebook népszerűségi receptje.

A Facebook megvizsgált néhány adatot, és azt találta, hogy ha azt szeretnénk, hogy a többiek „lájkolják” a státuszunkat, barátnak jelöljenek, akkor a zenéről, a sportról kell beszélni, illetve be kell írni azt a szót, hogy „you”, azaz TE.

A Facbook 1 millió angolul írt státuszt elemzett. A legnépszerűbb emberek azok voltak, akik nem írtak a családjukról, nem beszéltek érzelmekről. Hosszabb frissítéseket írtak, több sporttal és zenével kapcsolatos szót használtak, kevesebbet beszéltek a családjukról, és kevesebb időre utaló kifejezést használtak.

Másik érdekesség, hogy a negatív státuszbejegyzésekre több kommentet írnak, mint a pozitívokra. A Facbook blogpostján szerepel az is, hogy a fiatalabbak többször írnak negatív érzéseikről, haragjukról, és gyakran szitkozódnak is. Többször hivatkoznak saját magukra, és többet beszélnek az iskoláról. Az idősebb emberek hosszabb gondolatokat írnak, több prepozíciót használnak, és sokat beszélnek más emberekről, például a családjukról.

A bejegyzések hangulata a nap folyamán is változik. A délelőtti pozitív bejegyzések a nap végére szinte elfogynak, estefelé egyre több negatív hangulatú bejegyzés jelenik meg.

Vajon ez tényleg azt jelenti, hogy a negatív, önmagunkról szóló bejegyzések népszerűbbek volnának, vagy csak arról van szó, hogy a fiatalok, akik ilyen jellegű bejegyzéseket írnak, többen és többet használják a Facebookot?  Mindenesetre, ha valaki sok ismerősre vágyik, kipróbálhatja a fent leírt receptet, és az így szerzett sok ismerőst elhalmozhatja pozitív kommentekkel, hátha bejön…