Egy ingyenes Outlook-kiegészítés leegyszerűsíti az adatátvitelt

Vértes Judit, 2010. december 31. 15:46

Az eddigi Outlook verziók keveset tettek azért, hogy megkönnyítsék az adatátvitelt. A Microsoft programjának Import és Export varázslója lényegében nem változott az Outlook 2003 verziója óta. Az egyetlen változás, hogy több klikkeléssel érhetjük el a végrehajtani kívánt műveletet. A korábbi verzióban a File>Import and Export választással nyithattuk ki a varázslót, a 2010-es verzióban ez a File>Options>Advanced>Export úton érhető el. Azonaban megspórolhatunk néhány klikkelést, és több CVS export lehetőséget nyerhetünk, ha letöltjük az ingyenes Code Two Outlook Export alkalmazást. Az alkalmazás minden 2001-nél nem régebbi Outlook alatt fut.

Az Outlook 2010 verzió esetén az alkalmazás megjelenít egy Export gombot a nyitóoldalon, az eszköztár jobb oldalán.


.
Ha ráklikkelünk a gombra, megnyílik a Code Two Outlook Export ablak, ahol hozzáadhatunk, törölhetünk, átrendezhetünk mappákat, amelyeket CVS fájlba szeretnénk exportálni.  Az alapértelmezett elemek tartalmazzák a létrehozás dátumát (Date created), és a tárgyat (subject), ami jó, ha üzenetről vagy naptárban jelölt feladatról van szó, de nincs értelme, ha kapcsolatot szeretnénk exportálni. De valóban nagyon egyszerű az adatok rendezése a jobb oldali gombok segítségével.



Az Options gombra klikkelve megváltoztathatjuk az itemeket elválasztó jelet (Field separator) illetve a szövegminősítő jelet (text qualifier). (Az alapértelmezés a vessző, de választhatunk pontosvesszőt, vagy függőleges vonalat.)



A főablakba visszatérve kiválaszthatjuk az exportálni kívánt itemeket, megadhatjuk a CSV fájl nevét és a mentés helyét, majd ha kész a lista, az Export gombra klikkelve a program végrehajtja a műveletet. Megjelenik egy ablak, mely megmutatja az exportált itemek számát, és a kreált CSV fájlok helyét.



A program óriási előrelépés az Outlook export funkciójának fejlődésében, főleg a kapcsolatok exportálásában. Az Outlook programban nem lehetet kiválasztani mely feladatokat, üzeneteket, naptárokat szeretnénk exportálni, se azt meghatározni, hogy a  CSV fájlban milyen itemek, milyen sorrendben  jelenjenek meg.

Egyetlen hiányossága, hogy a Code Two Outlook Export program csak CSV fájlokat tud generálni, míg az Outlook saját export alkalmazása Microsoft Access, Excel és .pst fájlokat is tud létrehozni.