A Skype mostantól illegális

Vértes János Andor, 2010. december 31. 15:15

Legalábbis Kínában. A Shanghai Daily az év végi hajrában tudósít a kínai Ipari és Információtechnológiai Minisztérium döntéséről, miszerint a Voce-over IP szolgáltatásokat csak abban az esetben engedélyezik, ha azt közvetlenül az állami telekom szolgáltatók végzik, azaz a China Mobile, a China Telecom és a China Unicom Hongkong. A rendeletet maga a napilap kommentálja a felcímében így: "a Skype mostantól illegális".

A Shanghai Daily nem csak a felcímben, hanem a tudosításban is kritikus hangot enged meg magának, megszólaltatja a pekingi Posta és Telekommunikációs Egyetem professzorát, Kan Kaili-t, aki szerint "a VoIP világszerte elterjedt kedvelt technológia, amit nevetséges dolog korlátozni".

A Skype-szóvívő Jennifer Caukin, minderről nem kapott hivatalos értesítést, ő úgy tudja, hogy a "Skype nincs betiltva." Hozzáfűzte: "Kínai felhasználóink a Skype-ot a Skype többségi részesedéssel rendelkező helyi vegyesvállalat, a Tom Online szolgáltatásában érik el." Tudni kell, hogy a Tom Online teljes mértékben együttműködik a kínai hatóságokkal a tartalom cenzúrázásában, vagyis elképzelhető, hogy a rendelet nem is ez ellen a szolgáltató ellen készült, hanem a cenzúrán még meglévő egyéb lyukakat kívánta betömni.